Welkom bij Stichting Kleurenvisie

het Nederlands Platform voor Kleur

 

Kleur intrigeert Kleur inspireert

Stichting Kleurenvisie is een netwerk van organisaties, professionals en mensen met een passie voor kleur, die zich ieder op hun wijze met het kleurvraagstuk bezighouden, zowel nationaal als internationaal. De stichting, meer dan vijfenzestig jaar geleden ontstaan als Nederlandse Vereniging voor Kleurenstudie (NVvK), is een onafhankelijke partij die zich sterk maakt voor inspirerend en professioneel gebruik van kleur.

Steun ons en word lid! Klik hier om direct aan te melden.

 

Stichting Kleurenvisie stimuleert de verspreiding en uitwisseling van kennis over kleur en kleurgebruik. Vooral de kruisbestuiving tussen wetenschap en beroepspraktijk en de gedachtenwisseling tussen vakmatige kleurtoepassers onderling staat hierbij centraal. Kleurenvisie verzamelt kennis, bevordert studie en onderzoek, exploiteert spin-offs, faciliteert kleurgroepen, verzorgt bijeenkomsten en excursies en geeft publicaties uit. 

 

Doelgroep

Professionals werkzaam in industrie, bedrijven en organisaties die met kleur te maken hebben en mensen met een passie voor kleur zijn bij Kleurenvisie aangesloten. Het bestand van de stichting uit ruim 350 aangesloten (interieur) architecten, industrieel designers, kunstenaars, mode- en lichtontwerpers, (grafisch) vormgevers, studenten en (natuur) wetenschappers, verfproducenten, hogescholen en kennisinstellingen.  lees verder

 

Fusie Stichting Kleur Buiten en Stichting Kleurenvisie

Stichting Kleur Buiten en Stichting Kleurenvisie zijn afgelopen jaar gefuseerd tot één nieuwe stichting met de naam Stichting KleurenVisie. De nieuwe voorzitter is architect Pi de Bruijn van Architecten CIE. Momenteel wordt gewerkt aan de samenstelling van het gehele bestuur.

Nieuws

9 november 2015

Kleurrijke vogelvrouwtjes

Waarom bestaan er zulke bonte vogels, zoals dit geelpootsuikervogelvrouwtje? De gangbare verklaring is al 100 jaar hetzelfde. Doordat alleen de vogelmannetjes met de mooiste veren mogen paren met het vrouwtje, werden mannetjes steeds bonter terwijl vrouwtjes dof en grauw bleven. Kleurrijke vrouwtjes zouden een bijverschijnsel zijn van de selectie op kleurrijke mannetjes. Maar dat klassieke idee klopt niet!
Lees het artikel HIER.

 


9 november 2015

SYMPOSIUM KLEUR IN DE NATUUR

Wat vertelt Kleur in de Natuur?

20 november aanstaande:

‘Zintuigmechanisme en leereffecten van de natuur’. 

Presentatie van het boek ‘De Helende Natuur met Kleur als onze Gids’

 

Op 20 november 2015 opent de Botanische Tuin van de TU Delft haar deuren tijdens het symposium waar wordt aangetoond hoe de natuur ons beïnvloedt en wat de leereffecten zijn van de natuur. Specifiek zal er ook worden ingegaan op Kleur in de natuur: wat heeft kleur te vertellen?

De onderzoekers Jan de Boon en Iris Bakker tonen aan dat er een directe link bestaat tussen ons zintuigmechanisme en de natuur en leggen dit nader uit aan de hand waarop kleur zich vertoont in de natuur. Waarom zien we bijvoorbeeld aan het begin van het jaar het witte sneeuwklokje, terwijl we in de nazomer de meest intens gekleurde Dahlia’s zien? We zien dat sneeuw wit is, maar ook dat levende wortels wit zijn. Zijn er bepaalde mechanismes?nbsp;De visie is wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op eerder promotie onderzoek aan de TU Delft van Iris Bakker. Tijdens het symposium wordt het boek van Jan de Boon en Iris Bakker gepresenteerd ‘De Helende Natuur met Kleur als onze Gids’, een beeldend naslagwerk dat laat zien hoe kleur in de natuur voorkomt en wat kleur te vertellen heeft. 

Andere sprekers gaan in op de natuur als wijze leermeester:  Marc van den Tweel , Directeur Natuurmonumenten benoemt de positieve effecten van de natuur op gezondheid. De architect Huub van Laarhoven toont aan hoe harmonische en prettige omgevingen kunnen worden gecreëerd op basis van de vormentaal van de natuur.  Directeur van de Botanische Tuin, Bob Ursem gaat in op een aantal technische toepassingen die op basis van de plantenwereld zijn ontwikkeld. Aansluitend aan het symposium kan deelgenomen worden aan een rondleiding door de Botanische tuin.

 

Programma                  

14.30 – 15.00 uur                             inloop met koffie/thee

15.00 – 15.05 uur                             opening door de dagvoorzitter

15.05 – 15.25 uur                            Natuur maakt je blij en gezond, door Marc van den Tweel, Directeur Natuurmonumenten

15.25 – 15.50 uur                             Technische innovaties met natuur en de plantenwereld als leraar, drs ing Bob Ursem, Wetenschappelijk directeur Botanische Tuin, TU Delft

15.50 – 16.15 uur                            Harmonische gebouwen geïnspireerd door de vormenwereld en het ritme van de natuur, ir Huub van Laarhoven, architect

16.15 – 16.40 uur                              De ontmoeting tussen onze zintuigen en de natuur, dr ir Iris Bakker

16.40 – 17.00 uur                             Kleur als natuur fenomeen, ir Jan de Boon

17.00 uur                                         Uitreiking eerste exemplaar ‘De Helende Natuur met Kleur als onze Gids’ met aansluitend een borrel en gelegenheid deel te nemen aan een rondleiding in de Botanische Tuin TU Delft

 

Aanmelden                                  

Per email aan ovv naam, postadres en telefoonnummer

Locatie                 

Zaal A, Gebouw 5, Biotechnologie, Botanische Tuin, TU Delft bereikbaar via de Hoofdingang Julianalaan 67, ongeveer 50 m. rechts van de entree van de museumshop

Bereikbaarheid                

Zie www.botanischetuin.tudelft.nl

Parkeren                 

Parkeerplaatsen bij de Faculteit Bouwkunde of de Bibliotheek, beiden gelegen langs de Schoenmakerstraat.

Kosten symposium inclusief een exemplaar van het boek: € 39,00

 

 


29 oktober 2015

Bruin is het nieuwe zwart!

Bruin is het nieuwe zwart volgens trendwatcher Lidewij Edelkoort. Lees het bericht op app-papermagazine HIER


26 september 2015

Dieren zien kleuren anders dan mensen

Waarom zien veel dieren kleuren heel anders dan mensen? Aan de telefoon is Claudia Wolschrijn, universitair hoofddocent anatomie aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. 
Beluister het gesprek HIER

8 september 2015

Waarom Colour Forecasting niet langer werkt

The colour forecasting industry turns 100 this year. And like most centenarians, it’s struggling to stay as relevant as it once was. In fact it totally missed the mark in 2014 (we'll show you how). But facing a completely new retail landscape in a faster moving, digital age, it’s easy to understand why. And yet, colour is critical to the industry. A dilemma? We don’t think so. Find out HERE why data is the future.
Agenda

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem