Nieuwjaars KleurCafé over indigo

Een uniek en interessant symposium over een kleur in transformatie vanaf de Egyptenaren tot aan ‘green’ jeans.

 

Stichting Kleurenvisie, het Nederlands platform voor kleur, opent het nieuwe jaar met een Kleurcafé over indigo. Een blauw georiënteerd programma, met sprekers uit de wetenschap, verfindustrie en kunsthistorie.

De tentoonstelling BLUE JEANS in het Centraal Museum maakt de ultieme gelegenheid om wetenschappelijk onderzoeker, Jenny Balfour-Paul (UK) uit te nodigen voor een lezing over haar jarenlange research naar INDIGO. Met een blauwtoon als kleur van het jaar, vertelde Odet van Winsum ons over de kleurenTRENDs voor 2013 en neemt conservator Ninke Bloemberg ons mee in haar ontdekkingen op de route naar de bijzondere mode-tentoonstelling met denim en indigo als hoofdingrediënten.

Het programma sluiten we af met een toast op het nieuwe jaar! Wij nodigen u van harte uit voor dit bijzondere kleurmoment en ontmoeten u graag donderdag 31 januari in het Centraal Museum. Dit KleurCafé is een coproductie tussen Stichting Kleurenvisie en het Centraal Museum te Utrecht.

Programma

Het programma start om 15.00 en duurt tot 17.45 uur | zaal open vanaf 14.45 uur.

14.45 - 14.59 uur  Ontvangst en registratie
15.00 - 15.10 uur  Opening door Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum
15.10 - 15.40 uur  Blue Jeans lezing Ninke Bloemberg, conservator mode Centraal Museum
15.45 - 16.10 uur  Kleurtrends 2013 presentatie Marieke van der Bruggen, colour designer Flexa ColourLab
16.10 - 17.00 uur  Egyptian Mummies to Blue Jeans keynote lezing Jenny Balfour-Paul [English]
17.00 - 17.45 uur

 Toast op 2013 en signeersessie Jenny Balfour-Paul

Op het KleurCafé presenteert Maarten van Bommel, senior onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de posterpresentatie Woad is More than Blue, nav een onderzoek dat is uitgevoerd door Anna Hartl e.a. aan Hallstatt textiel.

Zowel het boek Indigo: Egyptian Mummies to Blue Jeans van Jenny Balfour-Paul als de catalogus van de tentoonstelling zijn tijdens het KleurCafé verkrijgbaar.

Blue Jeans

Lezing door Ninke Bloemberg, samensteller van de op dit moment zeer in de belangstelling staande tentoonstelling, Blue Jeans. Ninke Bloemberg is conservator mode bij het Centraal Museum en zal speciaal voor deze gelegenheid vanuit haar expertise als mode historicus ingaan het tot stand komen van de tentoonstelling, waarbij de nadruk ligt op Dutch jeans, zowel
in het verleden als nu.

Foto: Boudicaca concept WODE ©Justin Smith

Kleurtrends 2013

Een presentatie door Marieke van der Bruggen, Color Designer Flexa ColourLab, aan de hand van vijf verschillende thema's over de kleurtrends van 2013. Elk jaar komt Flexa met de Flexa Colour Futures, Deze kleurenbijbel laat de kleurtrends zien door middel van inspiratievolle beelden en kleurpaletten.

Egyptian Mummies to Blue Jeans

Wij zijn zeer vereerd, dat Jenny Balfour-Paul speciaal voor deze gelegenheid tijd heeft vrij kunnen maken in haar zeer drukke werkzaamheden en lezingen over de hele wereld. Als key-note speaker zal zij in de Engelse taal haar lezing vooral vanuit cultureel historisch perspectief toespitsen met aanhalingen uit haar gelijknamige boek Indigo: Egyptian Mummies to Blue Jeans. Jenny Balfour-Paul is o.a. wetenschappellijk onderzoeker aan de Universiteit van Exeter, reiziger en auteur. Aansluitend op het programma was er gelegenheid om haar boek in te zien, te kopen en te laten signeren.

Woad is more than blue

Een posterpresentatie met resultaten uit het onderzoek dat is uitgevoerd naar Hallstatt textiel, textiel gevonden in een zoutmijn in Oostenrijk bij het plaatsje Hallstatt uit de bronstijd en voor ijzertijd. In het onderzoek naar de textielvezels en naar de kleur zijn verschillende kleurstoffen gevonden, waarvan het meeste van het geverfde textiel geverfd was met wede, de Europese indigovariant.

Tentoonstelling bezoek Blue Jeans

Vooraf aan het symposium is het mogelijk om de tentoonstelling Blue Jeans op eigen gelegenheid te bezoeken. U betaalt hiervoor een speciaal gereduceerd tarief van 6 euro, indien u in bezit bent van museumjaarkaart betaalt u slechts 2 euro aan de kassa van het Centraal Museum. Meer informatie over de tentoonstelling Blue Jeans.

Locatie en routebeschrijving

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10, 3512 XC Utrecht | www.centraalmuseum.nl
Het museum is met het openbaar vervoer makkelijk bereikbaar (bus 2 Museumkwartier). Parkeergelegenheid o.a. Springweggarage en beperkt en betaald parkeren voor de ingang museum.

Toegang

Voor dit prachtige KleurCafé, inclusief koffie/thee, drankje en btw, vragen wij een bijdrage van 27,50 euro per persoon. Het bedrag dient u vooraf zelf over te maken, verder informatie kunt u vinden op het aanmeldformulier.

Aanmelden niet meer mogelijk

U kunt zich via dit aanmeldformulier direct aanmelden voor dit symposium, uw overboeking van 27,50 euro dient voor 29 januari 2013 bij ons binnen te zijn Heeft u vragen graag per email naar admin@kleurenvisie.nl

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem