Kleur in Lijn | Kleurcafe vrijdag 17 februari 2012

in de lijn krijgt kleur, vorm en volume

Kleur is alles: licht, ruimte, beweging en energie. Kleuren spelen op elkaar in en beïnvloeden elkaar hierdoor ontstaat er communicatie tussen de kleuren. De lijn is een belangrijk middel om ruimte te laten zien; zowel de verticale als de horizontale lijn is nodig, maar het is de horizontale lijn die overheerst.

Werken van Meet me in Brooklyn, acryl op karton, José Heerkens

 

 

 

 

 

 

 

 

                   afb nr. 9                                      afb nr. 7                                      afb nr. 6

José Heerkens heeft enkele maanden gewerkt en gewoond in een ‘artist residence‘ van The Josef and Anni Albers Foundation in Bethany CT in de Verenigde Staten. In AkkuH, Aktuele Kunst Hengelo, toonde zij tot en met 18 februari een aantal werken, zoals Meet me in Brooklyn, die zij tijdens haar verblijf in de Verenigde Staten heeft gemaakt.

In verband met deze tentoonstelling organiseerde Stichting Kleurenvisie een kleurcafé op vrijdag, 17 februari 2012. Op het programma stond naast een bezoek aan de tentoonstelling, twee lezingen over de relatie kleur, klank, ruimte en beweging.

Lezing De beweging van Kleur door José Heerkens

Welke rol speelt de kleur in de ontwikkeling van haar werk. Aan de hand van de tentoonstelling en beeldmateriaal wordt verteld wat er met de kleuren is gebeurd. Het gaat over de beweging van kleur en de veelzijdigheid van een lijn; de lijn die de ruimte in beeld brengt en vorm en volume geeft aan kleur. Ook komt haar verblijf bij The Josef and Anni Albers Foundation ter sprake.

Lezing Kleur en klank: Kandinsky en Co. door Laetitia Smit

Ook zonder een bijzondere begaafdheid kun je voorstellen dat bepaalde kleuren en klanken beter bij elkaar passen, dan andere. Een hoge, schrille toon past beter bij geel en een lage bij dieprood of bij bruin. En de taal zit vol met stiekeme overeenkomsten tussen klank en kleur: warme kleuren, bleke tonen, een chromatische lijn of een schitterend stuk muziek.

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem