Links

uit de laatste Kleurenvisies; laatste nummer bovenaan.
zie "Kalender" voor nog meer links.

 

KV 2007-2

De tekst van Benno de Vries (Schilderen van decors): leestafel (pdf 2,9 MB).
Het Parktheater (Stadsschouwburg Eindhoven): www.architecten-en-en.nl/9919
noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/bericht/33760645/ - over lichtgevende materialen ("Gezellige gloed in het donker")

KV 2005-4

www.zaans-industrieel-erfgoed.nl
Het artikel over VERFMOLENS IN DE ZAANSTREEK komt uit "Met Stoom", Nummer 15 oktober 1993.
www.colormatters.com, de bron van DE BETEKENIS VAN ROOD EN GROEN MET KERST
www.nederlandsedesignprijzen.nl
Tammo Schuringa, van het artikel OVER BRUINE TOVERBALLEN won september jongstleden de Nederlandse Design Prijs voor Illustratie.
www.wonderkamers.nl
DE WONDERKAMERS Permanente tentoonstelling voor jongeren, Haags Gemeente Museum, Stadhouderslaan 41, Den Haag.

KV 2005-2

www.sikkens.nl/nl
Informatie over het '4041 Color Concept': de nieuwe kleurenwaaier van Sikkens Bouwverven.
www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/21686217
Rob van Maanen is te beluisteren via Internet in het derde 'Architectuur-uur' van radioprogramma De Avonden van 31 mei jongstleden:
Marten Minkema gaat op pad met kleurcartograaf Rob van Maanen, door Flevoland, op zoek naar goed en slecht kleurgebruik.
Want hoe kunstmatiger het landschap - zoals in de polder - hoe groter onze verantwoordelijkheid om kleur goed te gebruiken. Van Maanen legt uit waarom dat net zo belangrijk voor ons is als schone lucht en zuiver drinkwater.
www.colour-experience.org
Nieuwe website van de Society of Dyers and Colourists Engeland.
http://noorderlicht.vpro.nl/vogelkleuren
Zangvogels zijn gevoelig voor ultraviolet licht. Dat stelt ze in staat opvallend gekleurd te zijn voor soortgenoten zonder al te veel op te vallen voor roofvogels, die de UV-gevoeligheid missen. Volgens de Zweedse onderzoekers gebruiken zangvogels ultraviolet licht als privé communicatiekanaal.
www.optische-fenomenen.nl
Boekrecensies van Jan Broeders zijn te vinden op zijn website over optische fenomenen.

Overige adressen:
"In het licht van kleur" - www.jeannedekkers.nl
"Getallen in Kleur" - www.synesthesie.nl
"Kleurstof voor Stof" - www.libros.copm.ph, www.stii.dost.gov.ph/sntpost/frames/OctToDec04
"De Kleurplaat van"-

KV 2005-1

Bij "Modelleren van atolakreparaties":
"Het beschrijven van textuurfenomenen zoals grofheid en sparkle (schittering) betekent een radicaal andere aanpak van het color match-probleem", noot 7, S.V. Ershov: www.integra.jp/eng/papers/rendering_pearlescent_appearance.pdf.

Bij "Voorpublicatie 'Kleuren horen, proeven en ruiken'":
Informatie over het boek "Tussen zinnen. Synesthesie of hoe de zintuigen samenwerken" door Crétien van Campen en bestelwijzen zijn te vinden op de website: www.synesthesie.nl
De schilderingen uit hetzelfde artikel zijn gefotografeerd door Marcel Rozenberg (www.marcelrozenberg.com)

Bij "Gelukkig Doetinchem":
De D-toren (op de kruising van de Grutstraat en de Europaweg) is 24 uur per dag te volgen op internet.
Op de webcam van www.d-toren.nl te zien welke kleur hij heeft - overdag is de toren niet "aan".

KV 2004-4

www.krijndekoning.nl
Site van de kunstenaar Krijn de Koning. Zie het artikel op blz 2.
www.slewe.nl
Het adres van de galerie in Amsterdam waar van 13 november tot 18 december een expositie van Krijn de Koning te zien was (de site is nog niet vervangen).
www.harmvandenberg.nl
Harm van den Berg is beeldend kunstenaar en maker van de CD GesProken Kleuren - SPoken Colors die bij de Kleurenvisie is gevoegd.
www.karelnieuwlandarchitekten.nl
Site van een van de lezinggevers op de laatste Kleurendag. Artikel op blz 21. (Voor deze site je pop-upblocker uitschakelen!)

Op economie.blogspot.com(1), economie.blogspot.com/2004/10/blauw-2.html en http://www.prinshendrikkade.com/... praten over en op http://www.rijnmond.nl/nieuwsfoto/archives/00000196.html nog meer foto's van de Beukelsdijk in Rotterdam.
Een print van een artikel is te vinden op: http://www.weenahof.nl.
Heb je er dan nog niet genoeg van, met de woorden 'beukelsdijk blauw' in Google kun je nog een heel poosje voort, inclusief panoramafoto's!

KV 2004-3

www.momoko.nl, www.karelse-denbesten.nl, www.atelierreneknip.nl
Links uit het artikel "Het kleurhandschrift van grafisch ontwerpers".
www.solg.nl
Website van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid. De doelstelling van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid is: de wetenschappelijke kennis van de invloed van licht op de mens te vergroten en zowel curatieve als preventieve toepassingsmogelijkheden van licht in relatie tot gezondheid te bevorderen, o.a. door: - het formuleren en (doen) uitvoeren van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s - het bevorderen van standaardisatie in toepassingen en in toepassingsproducten - het communiceren van de verkregen kennis onder meer door het organiseren van congressen en symposia, door te publiceren en het (laten) toepassen van deze kennis. De SOLG geeft digitale nieuwsbrieven, via de website kunt u zich hiervoor aanmelden.
www.colourfulgreys.com
Inzicht in de nieuwe collectie Marmoleum voor Forbo, Colourful Greys, ontworpen door Peter Struycken.
www.via-arquitectura.com
Het Spaanse architectuurblad heeft haar laatste nummer gewijd aan COLOR/COLOUR.Via deze link komt u op de website van het blad. U dient dan het nummer aan te klikken met de gekleurde strepen (voorstel Europese vlag Rem Koolhaas). Een aantal artikelen zijn in het Engels te lezen.
www.trespecial.com/tuningfacades
Trespa heeft een prijsvraag uitgeschreven voor ontwerpers om nieuwe innovatieve geveldesigns te maken met het bekende plaatmateriaal.
www.trespa.com
De website van de gastheer van de Najaarskleurendag te Weert.
KALENDER
www.luxeuropa2005.de
Info over het tiende Europese Lichtcongres van LUX Europa (18 nationale Licht-verenigingen). Berlijn, 19-21 september 2005
www.restauratiecentrum.nl
Cursus Kleurhistorisch Onderzoek NRC Amsterdam, 25 + 26 november 2004
www.ensaia.inpl-nancy.fr/iris
Iris Essence And Senses Of Colors, Nancy Frankrijk 10 en 11 maart 2005 Conferentie over kleur op de grens van wetenschappen en kunst.
www.naturalis.nl
"Kleur Bekennen" in het Leidse Museum Naturalis t/m 19 september (over pigmenten).

Voor informatie en een wedstrijdreglement van een prijsvraag voor kleuradvisering (inzenden voor mei 2005).
www.ugr.es/local/aic05
International Colour Association Congres (AIC): 8-13 mei 2005, Granada, Spanje. Gelijktijdig wordt ook het 7-de Symposium over Multispectrale Kleur Wetenschap gehouden.

KV 2004-2

www.synesthesie.nl >News
Nieuwsbrief SYN-NL Synesthesie in Nederland - April 2004
www.webwereld.nl/nav/e?14963
Europese Hof: kleur als merknaam mag: (mei 2003) - Een kleur mag als merknaam worden vastgelegd. Het Benelux Merkenbureau bepaalde eerder nog dat Libertel de kleur oranje niet mocht vastleggen.
www.webwereld.nl/nav/e?14502
Apple zegt kleurrijke iMac vaarwel (maart 2003) - Apple Computer stopt met de verkoop op internet van de oude iMacs, de computers die sinds 1998 in diverse kleurendesigns verkrijgbaar zijn.
www.colormatters.com/news_spring_04/#Trends
Pacific Coast Eco-Bananas uit Australië heeft een rode kleur geregistreerd om hun ecobananen een handelsmerk te geven.

KV 2004-1

http://mitpress2.mit.edu/e-journals/Leonardo/isast/spec.projects/synesthesiabib.html
Update van de bibliografie over synesthesie op het internet. Binnenkort wordt de online bibliografie 'Synesthesia in Art and Science'van het tijdschrift Leonardo bijgewerkt met een dertigtal artikelen en weblinks. In totaal bevat de bibliografie ruim 450 publicaties over aspecten van synesthesie die door kunstenaars en wetenschappers zijn onderzocht.
www.library.wwu.edu/ref/subjguides/art/artcolor.html
Voor aanvullingen op uw bibliotheek: een uitgebreide lijst boeken over kleur. The Western Libraries - Color in Art & Design A Pathfinder to Library Resources - Color Theory & Use of Color: General Overview Sources
http://webexhibits.org/pigments
Overzicht van pigmenten door de eeuwen heen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/oranje_(kleur)
http://nl.wikipedia.org/wiki/overleg:oranje_(kleur)
Wikipedia is de vrije internet encyclopedie die wordt samengesteld door de bezoekers. Dat levert nogal eens interessante discussies op…

KV 2003-4

www.bmz.amsterdam.nl/adam/nl/aschool2ar.html
Op de site van Monumenten en Archeologie, de reconstructie van de kleuren in het interieur van het Postkantoor van Het Schip, het woonblok met postkantoor voor Eigen Haard (1917/21) aan het Spaarndammerplantsoen.
www.restauratie.stjacobus.nl
www.restauratie.stjacobus.nl/r_archief.html
Op deze site het verhaal van de restauratie van de Jacobuskerk in Den Haag. Behalve het herstel van de schade die enkele jaren geleden aan de kerk is ontstaan, zal ook een grondige restauratie van het gehele interieur van de kerk plaatshebben.
www.xs4all.nl/~jgoossen/tuschinski/lampen.html
Bij de opening van Theater Tuschinski in 1921 konden de hooggeëerde gasten een innovatie op het gebied van interieurarchitectuur bewonderen. Abraham Içek Tuschinski was de eerste in Nederland die zijn lampen liet overspannen met gebatikte zijde. De diffuse lichtval en het bijzondere verloop van de kleuren dat door deze techniek werd bereikt werd al snel een hit in Amsterdam. Binnen een aantal jaar was ieder café in de hoofdstad - maar ook ver daarbuiten - voorzien van gebatikte lampen. Tachtig jaar na de opening van het gebouw worden de lampen hersteld in de staat die het meest recht doet aan zijn omgeving: de zijden ontwerpen uit 1921.
www.hetschip.nl
Over excursies langs Het Scheepvaarthuis en andere hoogtepunten van de Amsterdamse School.
Organisatie: Museum Het Schip en Archivisie. De tentoonstelling is toegankelijk in het Frans, Duits, Engels, Spaans en Italiaans.
www.bmz.amsterdam.nl/adam/nl/msp/tusch2.html
Monumenten en Archeologie heeft ook een stuk gewijd aan de restauratie van het interieur van Theater Tuschinski (1918/21)
www.hofwijck.nl/restauratie_hoefnagel.html
Op deze site wordt uitgebreid de restauratie van het portret van Susanna Hoefnagel (1561-1633), de moeder van Constantijn Huygens, beschreven. Deze site is rijk van illustraties voorzien.

KV 2003-3

noorderlicht.vpro.nl/wetenschap/index.shtml?3626936+4257491+12494225
Geen geuren maar kleuren - feromonen maakten plaats voor kleuren
Zogenaamde 'apen van de Oude Wereld' hebben een defect gen voor het waarnemen van feromonen. In plaats daarvan kunnen ze in kleur zien.
noorderlicht.vpro.nl/restauratiebacterie
Een groep bacteriën heeft onlangs geholpen bij de restauratie van een middeleeuws fresco. De Italiaanse muurschildering was aanvankelijk ten dode opgeschreven door een hele reeks restauratiefouten, maar krijgt dankzij de bacteriën zijn weer kleur terug.
noorderlicht.vpro.nl/nachtparel
Voor het eerst komt er een genetisch veranderd huisdier op de markt: een zebravis die 'licht geeft' in het donker. 'Nachtparel' is zijn naam. Voor vijftien euro is er geen aquariumlamp meer nodig, belooft het Taiwanese bedrijf Taikong.
noorderlicht.vpro.nl/fossielkleur
Grijs, bruin, zwart, wit: in veel meer kleuren zijn fossielen doorgaans niet bewaard. Maar er zijn uitzonderingen. En dankzij een vijftig miljoen jaar oude, blauwe kever, is het in de toekomst misschien mogelijk om van nog veel meer fossielen de oorspronkelijke kleur te reconstrueren.
noorderlicht.vpro.nl/zonscalpel
Het blijkt mogelijk om patiënten te opereren met een 'laserbundel' van geconcentreerd zonlicht. Ideaal voor arme landen. Tenminste, zo lang het onbewolkt blijft
www.biophotonen-online.de
Achtergrondinformatie over biofotonen, het werk en de onderzoeken van de biofysicus Prof. F.A. Popp.
www.intermediair.nl/Weekblad/weekblad/november02/48kleurstof.html (vervallen)
www.kleurspoor.nl
Volg het kleurspoor en ontdek de kleuren van Nederland
www.kleurspoor.nl/klsp_15.htm:
Nr 15: Veluws groen
Eigenlijk is het Veluws Groen geen groen maar blauw, want het is het blauwgroen dat hier in een eindeloze reeks varianten op deuren, luiken en ander houtwerk te vinden is. Het hoort hier thuis omdat het blauwgroen van de den hier meer dan elders in Nederland thuishoort. En, als om dit nog extra te onderstrepen: ook het blauw op zich komt hier veel voor.
Op de site is de route te lezen en een printversie te downloaden.

In het vorige nummer van de Kleurenvisie hebben we al een korte recensie gepubliceerd van het boek van Victoria Finlay. Hieronder twee sites waar uitgebreider op het boek wordt ingegaan:
www.nrc.nl/scholieren/artikel/1056703164732.html
Waarom is een maandag blauw
Een recensie door Atte Jongstra over het boek van Victoria Finlay: Kleur. Een reis door de geschiedenis. Eerder verscheen een (onverkorte) recensie in de NRC van 20 juni 2003.
www.volkskrant.nl/kunst/printversie/1048227429403.html
Luiskarmijn en dwazengoud
Dubbelrecensie door Paul Depondt naar aanleiding van alweer het boek van Victoria Finlay voor De Volkskrant. (Wel even registreren om te mogen kijken.) Tussendoor komen Michel Pastoureau, Herman Pleij, John Gage, Olivier Bleys ook nog even langs. Victoria Finlay: Kleur. Een reis door de geschiedenis - Anthos, ISBN 90 414 0563 1, 412 pagina's, € 24,90. Cennino Cennini: Het handboek van de kunstenaar - Contact, ISBN 90 254 6261 8,295 pagina's, € 27,50.

KV 2003-2

www.amsterdamsebinnenstad.nl
De uitgave 'Binnenstad' nr. 197/198, maart 2003, jaargang 37 van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad besteedt veel aandacht aan kleur:
Artikelen zoals: "Je krijgt er een kleur van", "Het spel van licht en kleur in het Amsterdamse Stadsgezicht", "Voorzichtig met kleur in de stad", "Kleur heeft alles te maken met het karakter van de architectuur", "Twee laden uit het Hafkenscheidkastje", "De kleuren in de kapel van het Swigters Hofje", "Dordtse kleurenpalet" en "Kleur op gevelstenen".
Alle artikelen zijn te lezen op de website van de vereniging.
www.bouwplein.nl/architecten/ralkleuren (vervallen)
www.meluna.nl
De naam MeLuNa staat voor Measurements of Luminescence of Natural products. MeLuNa verricht sinds 1998 metingen met betrekking tot de luminescentie van natuurlijke producten in relatie tot hun biologische kwaliteit (biofotonenonderzoek). Vanaf de oprichting is de aandacht gericht op de agrarische sector: melk en melkproducten, groenten (zoals sla, biet, kool), fruit (zoals appel en tomaat), zaden, gras en mest. Ook worden metingen verricht aan biologische producten voor kosmetisch gebruik.
www.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/03/10/Vp/wo.html
Op dit adres staat een webversie (van 10 maart 2001) van het eerder in het NRC verschenen artikel over kleurenblinden.
Voor degenen die de Kleurendag en daarmee het praatje van Meinard Noothoven van Goor gemist hebben.
home.planet.nl/~holtj019/NL/200202_Mens_kracht.html
Menselijke krachtenvelden (Verlichte wezens) Uit: Medisch Dossier / Wat Artsen je niet vertellen, nr 2002/2
Vooraanstaande wetenschappers in de hele wereld hebben aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een kwantumenergieveld. Dit veld biedt wellicht een verklaring voor homeopathie, maar het zou ook wel eens de voornaamste bron voor heling kunnen zijn.
home.tiscali.nl/~cretien/newsletter.htm
Op deze site de Nieuwsbrief Synesthesie Nederland: hierop is het archief te vinden en kunt u zich aanmelden.
In het mei-nummer de volgende onderwerpen: Synesthetische kunst in New York, Synesthesiedag in Rotterdam, Synestheet hoogleraar in Multimedia Studies, Duitse renaissance en andere links en tot slot een keuze uit de nieuwe websites over synesthesie.

KV 2003-1

www.adbusters.org/magazine/20/pepsi.html (vervallen)
www.expresshealthcaremgmt.com/20020831/ambience1.shtml
Artikel over het gebruik van kleur in de gezondheidszorg.
www.vpro.nl/wetenschap/index.shtml?3626936+4257491+8057888
Kleur van manen van belang voor leeuwen. De evolutietheorie voorspelt dat een leeuwin de leeuw met het beste sperma als partner kiest, maar dat blijkt niet het geval. Leeuwinnen gaan op de kleur van de mannelijke manen af, en hebben een voorkeur voor donkere heren. Het lijkt dan ook vreemd dat juist die het slechtste sperma hebben.
www.vpro.nl/wetenschap/index.shtml?3626936+4257491+5523049
De kleur van het universum is toch niet turkoois. Het geintje werd wereldnieuws. 'Gewoon voor de lol' hadden sterrenkundigen Karl Glazebrook en Ivan Baldry van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore berekend hoe het heelal eruit zou zien als iemand al het licht dat daarin aanwezig is, tegelijkertijd zou zien. Zij gebruikten de gegevens van de 'Australian 2dF Galaxy Redshift Survey', een project dat de lichtintensiteit van veel plekken in het heelal in kaart heeft gebracht. Computers telden dat bij elkaar op en maakten er groenachtig turkoois van. De kleur sierde wereldwijd diverse websites en krantenpagina's. Des te pijnlijk is nu het vervolg van het verhaal: het blijkt niet te kloppen. "Ik schaam me dood," citeert de website van het Britse tijdschrift New Scientist Glazebrook. Op hun eigen internetpagina leggen de astronomen uit wat er fout is gegaan. Toen ze daar het 'heelalgroen' op publiceerden, ontvingen ze reacties van een aantal kleurdeskundigen. Eén van hen, Mark Fairchild van de Universiteit van Rochester in New York, maakte hen duidelijk dat de software van Glazebrook en Baldry een fout bevatte. Bij de optelling gaf die de kleur wit een roze gloed mee, waardoor het uiteindelijke spectrum sterk werd vertekend. Meer hierover op bovengenoemd website-adres.
www.people.virginia.edu/~rlk3p/desource/quotes.html
Website-adres waar veel quotes van kunstenaars en wetenschappers te lezen zijn over het verschijnsel licht, donkerte, zicht en perceptie.
www.kleurenpunctuur.nl
Website over esogetische kleurenpunctuur van het Instituut kleurenpunctuur Nederland. Dit is een holistische geneeswijze die werkt met licht en kleuren. Esogetische kleurenpunctuur voert harmoniserende informatie toe via de huid, die net als onze ogen licht en kleurimpulsen opneemt. Het licht (energie) en kleur (info) worden via meridianen naar die cellen en organen getransporteerd, die uit balans zijn. De verschillende kleuren hebben elk hun specifieke werking dankzij hun golflengte en hun diepe werking op orgaantrillingsgetallen. Verder op deze site informatie over onder meer kirlianfotografie en therapeuten op dit gebied. Ook een uitgebreide agenda met cursussen en opleidingen.

KV 2002-4

www.cla.nl
Centrum voor lichtarchitectuur. Dit centrum te Drachten geeft diverse cursussen over verlichting zoals bv Basiscursus, Verlichtingstechniek, Utiliteitsverlichting en Industriële verlichting.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website of telefonisch via telefoonnummer 0512- 570273. Voor de lichtdagen, komend jaar op de woensdagen 5 maart, 2 april, 7 mei, 4 juni, 1 oktober, 5 november, 3 december, alle van 14:00 uur tot 16:45 uur, zijn gratis toegankelijk, na aanmelding. Op de website is een invulformulier te vinden (http://www.cla.nl/lichtdagen/aanmelden_lichtdagen.htm).
NB: De hier vermelde 5 januari moet 5 februari zijn!
www.nsvv.nl
Voor degenen die het eerder gemist hebben: de nederlandse stichting voor verlichtingskunde heeft een mooie website.
www.homelighting.philips.com
Erg informatieve website voor de consument. Je kunt hier per kamer bekijken en bepalen welk soort licht nodig en wenselijk is.
home.planet.nl/~jvansant/curr.html
Website van lichtkunstenaar Joost van Santen.
mediatheek.thinkquest.nl/~lla129
Website voor scholieren over licht. Erg informatief.
www.wired.com/wired/archive/10.10/pantone.html
Artikel over Pantone en haar wens om controle te hebben over de kleuren die we in de toekomst zullen zien.
www.archis.org/nederlands/archis_art_2000/archis_art_0009_nl.html
Artikel over Bauhaus atelierwoningen in Dessau. De klassieke moderne architectuur is wit, kubisch, puristisch en abstract en het Bauhaus is haar icoon. Maar wat gebeurt er als meesters van de kleur, zoals enkele docenten van het Bauhaus, hun intrek nemen in de door Gropius ontworpen 'Meisterhäuser'?
www.webdesignclinic.com/ezine/color.html (vervallen) & www.presscolor.com
Over kleur en webdesign.
www.adobe.com/support/techguides/color/colortheory/main.html (vervallen)
Op www.mundidesign.com/webct/index.html
bepaal je online de beste 'browser-safe'-kleuren, codes en achtergronden; op het adres palettepicker.com/colorpicker/index.htm
staat ook een goeie online 'palet-picker'.

Wie van kleurige Flashkunst houdt, moet absoluut langsgaan op
www.cyphen.com ... intrigerend!
home.wanadoo.nl/bkeizer/licht1.html (vervallen)
Eenvoudige natuurkundige informatie over wat licht eigenlijk is en
www.ster.be/urania/spectrum.html
met nog meer uitleg over licht en kleur.
www.easyrgb.com
Verfkleuren omzetten in computerkleuren (RGB) of printkleuren (CMY), bij computerkleuren de dichtstbijzijnde verfkleuren vinden, monitor calibreren, systeem checken en nog veel meer op deze spectaculaire site.

KV 2002-3

In KV 2002-3 geen rubriek websites.

KV 2002-2

http://www.groendoenpaviljoen.nl/frameset.htm
Kinderen op een speelse manier laten ervaren hoe je met "groene" materialen (natuurlijke materialen; hergebruikte materialen) een kunstwerk kunt maken.
http://www.groentevrouw.com
Marjan Luif in de bocht!
http://home.wxs.nl/~chrisoev/groen.htm
Webpagina van iemand met een fascinatie voor groen.
http://fingertips.newdamage.com/past53.html#
"Green circles", Russische site van Jovan: variatie op groene cirkels.
http://www.jopsjacobs.com
Deze site doet het weer, zie ook http://www.gelderland.bkdoc.nl/html/artiest/152.html grafiek geïnspireerd op de (groene) natuur. http://www.vuiksvertier.nl/wetenschap/pcm-verhandeling-02-1en2.htm
Het hoe en wat van kleur: uitgebreide verhandeling met illustraties.
http://www.nsvv.nl
Website van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde.
Erg veel en duidelijke informatie over activiteiten, producten en veel links naar buitenlandse sites die zich ook met licht en verlichting bezighouden. Op de agenda in deze Kleurenvisie is het programma te lezen voor het 3-daagse Licht-symposium dat gehouden wordt van 22 tot 25 september aanstaande in Maastricht.
http://www.wired.com/news/medtech/0,1286,51163,00.html
Een link naar een artikel over synesthesie op de site van Wired, het grote tijdschrift.
http://www.josvanmerendonk.net (even niets te zien)
Website van beeldend kunstenaar / schilder Jos van Merendonk die in al zijn schilderijen alleen de kleur chroomoxidegroen gebruikt! Zelf zegt hij dat het groen een neutraal groen is als wit, grijs of zwart, zonder bijzonder speciale betekenis. De kleur zou evengoed engelsrood kunnen zijn. Zijn werk wordt wel gezien als een licht ironisch commentaar op historische natuur- en landschapschilderkunst, het groen heeft dus toch wel zijn uitwerking.

KV 2002-1

http://www.hermanmiller.com/us/pdf/healthcare/wp_colorinfluences1000.pdf (vervallen)
http://groups.yahoo.com/group/noorderlicht_alert
Noorderlicht
Altijd al het Noorderlicht willen zien? In Nederland? Noorderlicht is behoorlijk goed te voorspellen. Blijf op de hoogte via deze lijst en je bent erbij wanneer een volgende noorderlichtshow begint. Als er een goede noorderlichtkans in Nederland is word je per e-mail op de hoogte gebracht. Via deze lijst kan iedereen belangrijke meldingen doorgeven.
http://www.pafa.org/museum/exhibitions/warholex.shtml# (vervallen)
http://www.camouflage-online.com/camonline/docs/fs_start.htm (vervallen)

Portals behorend bij het artikel van Edward JJ Vos, geschreven voor de Voorjaarskleurendag NVvK, 31 maart 2001 te Utrecht: "Kleur en Literatuur" over zoeken - opbergen - terugvinden

Een goede hulp bij het beoordelen van bronnen is een interactieve cursus die via de KB in Den Haag toegankelijk is: www.kb.nl/detective
Colorific Color Matching Software.url www.colorific.com
ColorPro Communications -- The COLORING Info.url www.colorpro.com
Colour Research Group.url ziggy.derby.ac.uk
Colour Science and Technology.url ziggy.derby.ac.uk/web/colour.html
CVRL Color & Vision database.url www-cvrl.ucsd.edu/index.htm
efg's Color Reference Library -- Color and Computers.url homepages.borland.com/efg2lab/Default.htm
efg's Color Reference Library -- Color Science - Color Theory.url homepages.borland.com/efg2lab/Library/Color/Science.htm
The COLORING Pages, serving the art, science, and industry of coloring.url colorpro.com/info
The Joy of Visual Perception.url www.yorku.ca/eye
VisionScience.url www.visionscience.com

KV 2001-4

http://www.combicolor.nl (vervallen)
http://www.kleurspoor.nl
Deze site geeft aanvullende informatie en routebeschrijving die aansluiten op de afleveringen van "Op het kleurspoor", geschreven door Rob van Maanen, zoals die sinds augustus 2000 in Sikkens Bouwbulletin verschijnen.
Rob van Maanen is schrijver en fotograaf (en lid NVvK!). Sinds de tentoonstelling Amsterdam Kleurenstad in 1984, maakt hij studie van kleur in de bebouwde omgeving. Voor Stichting Kleurkaart Nederland inventariseert hij, samen met onderzoeker Co Vleeshouwer, het karakteristieke kleurgebruik in Nederland. Dit leidde inmiddels tot Kleurkaarten van Noord-Holland, Limburg, Friesland en Gelderland. Er worden verschillende kleurroutes omschreven in verschillende delen van Nederland, met namen als Kleurextremen (over de Regenboogbuurt en Staphorst), De gehuchtenring en Oude Groenen. Duidelijke routekaarten geven aan hoe je tochten kunt maken langs interessante kleurhistorische fenomenen, soms met de fiets, soms met de auto.
www.boijmans.rotterdam.nl/onderw/eindex98/funktie/funktie.htm (vervallen)
www2.lokv.nl/bronnenbundels/1998/1998_79.htm (vervallen)
www.artsci.wustl.edu/~philos/MindDict/color.html
Uit de Dictionary of Philosophy of Mind: de artikelen "Theories of Color" en "Theories of color perception". Het zijn lange artikelen waarin filosofische standpunten uiteen gezet worden. Veel referenties en links.
www.coloring.myweb.nl/index.html
Op deze (engelstalige) site is een uitgebreide opsomming te vinden van allerlei aspecten die met licht, kleur en zien te maken hebben met de nadruk op de natuurkundige verschijnselen. De site is ruim van illustraties voorzien.

KV 2001-3

www.arch.tu-dresden.de/farbenforum (link vervangen)
Kleurforum van de Duitse Fakultät Architektur/Landschaftsarchitektur
www.mars-news.de/color/blue.html
Een site die ingaat op de kleuren die op Mars te zien zijn.
http://www.farben-welten.de
De kleurenleer van Goethe met commentaren en uitleg plus schema's en aanwijzigingen voor experimenten.
http://www.farbe.com
Een portal met betrekking tot alles wat maar enigszins met kleur te maken kan hebben.
home-1.tiscali.nl/~cretien/pub/breinkleur.htm (link vervangen)
"De hersenen uit hun bol" is een artikel uit het blad Psychologie, verschenen in 1998, en geschreven door Crétien van Campen.
Het is nu op bovenstaand adres geheel te lezen. Hoe neemt het brein kleur waar. Nemen we kleur waar met onze ogen of met ons achterhoofd? Soms zijn de ogen zelfs overbodig. Er bestaat namelijk een kleine groep mensen bij wie de hersenen andere zintuiglijke prikkels, zoals bijvoorbeeld geluiden, vertalen in de gewaarwording van kleuren. Zulke mensen zijn synestheet en kunnen letterlijk kleuren horen. www.doctorhugo.org/synaesthesia/index.htm
Website van Hugo Heyrman, Antwerps schilder en media-researcher. Bevat een uitgebreide serie links naar eigen en andere sites onder de koppen: Synaesthesia & the Arts, Experiment and Research, Organizations, Synaesthesia researchers, The Arts, Online Experiments, Theory & research, Reports & articles, Psychedelic drugs, The future of the senses, Poems, Letters & colors, Scientific articles, Sound, music & color, New media, Software.

KV 2001-2

www.areacom.it/arte_cultura/cappelladelbarolo/default.html
Site over de door David Tremlett en Sol Lewitt beschilderde kapel in Italië. Een oude kapel onderging een enorme metamorfose. Beeldend kunstenaar Lewitt maakte de schilderingen voor de buitenkant, Tremlett heeft het interieur gemaakt. Is erg mooi om te zien, hoewel het in het echt waarschijnlijk nog veel prachtiger is.
http://www.pantone.com
Toegankelijke commerciële site van Pantone met verschillende hoofdstukjes zoals: fashion trends, color magazine (soort kleur libelle), het pantone kleurinstituut.
www.users.totalise.co.uk/~tmd/color.htm
Kleurtherapie op de computer. Help jezelf achter de computer door verschillende monochrome kleuren en kleurencombinaties full screen op je beeldscherm te zetten.
www.colormatters.com/newsletter.html
Op de site van Colormatters kun je je gratis aanmelden voor de maandelijkse newsletter.

Inloggen

 
gebruikersnaam:  
 
wachtwoord:  
 
 
 
   
Wachtwoord vergeten?  

Klik hier om uw gegevens te wijzigen

 

Stichting Kleurenvisie
Klarendalseweg 31
6822 GA Arnhem